Ga naar de inhoud

Waar opletten bij het aankopen van een kinderwagen?

Er is niets mooiers dan de geboorte van je kind, zeker als het je eerste kindje is. Je kijkt er enorm naar uit maar het brengt ook een berg stress met zich mee. Je wilt dat alles klaar is wanneer jouw kleine spruit er is. Een belangrijke aankoop is een goede kinderwagen waar je met je pasgeboren baby de wereld mee kan ontdekken. P’tit Chou geeft jou een paar belangrijke tips waar je zeker op moet letten.

Waar moet ik op letten?

Lange wandelingen

Het is belangrijk om te weten wat je precies verwacht van je kinderwagen. Als je van plan bent om lange afstanden te gaan wandelen zorg je er best voor dat je kinderwagen ergonomisch is voor je kindje maar ook voor jezelf als ouder. Zorg dat je de wagen kunt afstellen op een houding die voor jou goed aanvoelt. Niets zo vervelend als gebukt of gestrekt te moeten wandelen. Om het comfort van je kindje zo optimaal mogelijk te maken zorg je ervoor dat je wagen over een soepele, en bij voorkeur verstelbare, vering beschikt. Zo zweeft je kindje bij wijze van spreken over de weg en kan het zonder problemen in slaap vallen.

Verschillende terreinen

Je zal hoogstwaarschijnlijk het vaakst met je kinderwagen in de eigen buurt vertoeven. Daarom is het belangrijk om deze aan je omgeving aan te passen. Ouders die op het platte land wonen, kiezen daarom best een kinderwagen die tegen wat modder en vuil kan. Kan je de kinderwagen makkelijk reinigen en poetsen? Let hierbij vooral op de wielen en hun as, deze kunnen snel stof en zand aantrekken waardoor ze moeilijker gaan rijden. Let ook op de boodschappentas onderaan het frame. Een lederen tas kan makkelijker schoon gemaakt worden dan een uit stof. Woon je in de stad dan kijk je best uit voor een wendbare wagen. De plaats is soms beperkt en je moet vaak manoeuvreren. Zorg ervoor dat het mogelijk is om met je kinderwagen makkelijk korte bochten te nemen of zelf volledig om te keren. Hoe soepeler je wagen rijdt, hoe meer comfort jij en je kindje zullen hebben. Let hierbij vooral op de flexibele rotatie van de wielen. Een handige functionaliteit is de aanpasbare voorwielen die je ook vast kunt zetten. Zo kan je ook vlot door paden met grind en losse steentjes wandelen.

Vlot inklappen

Waar veel ouders vaak over klagen is de moeilijkheid om de kinderwagen te gaan plooien of inklappen. Vaak leidt dit tot gevloek op parkings om de wagen in de koffer van de auto te krijgen. Om dit te vermijden kies je voor een eenvoudig plooisysteem. Houdt het aantal stappen om de kinderwagen te plooien tot het minimum. Ga daarom eens langs bij de aanbieder om dit te testen. Lukt het je om deze vlot te plooien dan is dit jouw kinderwagen.

Meegroeien met je kind

Tegenwoordig heb je voor elke leeftijd wel een nieuw model kinderwagen op de markt. Maar wil je tijd en geld besparen dan kies je best voor een kinderwagen die met jouw kindje meegroeit. Een model dat vanaf de geboorte kan gebruikt worden tot het moment dat je kindje zelfstandig mee kan wandelen en geen wagen meer nodig heeft. Deze wagens bestaan vaak uit 3 verschillende onderdelen namelijk de draagmand, buggyzit en een autostoel. De draagmand wordt gebruikt wanneer je kind net is geboren en veel slaapt. Let erop dat hier een stevig en goed matrasje in ligt zodat de rug mooi kan ontwikkelen. Het is belangrijk om ook te controleren als deze een extra rugleuning heeft die recht kan geplaatst worden. Dit is enorm handig als je kindje last heeft van reflux. Eens je kind zelfstandig kan rechtzitten wordt er naar de buggyzit overgeschakeld. Zorg dat je je kind veilig kunt vastmaken en dat deze ook een zacht kussen heeft. Een extra handigheid is dat je bij sommige modellen de rugleuning plat kunt plaatsen. Zo kan je kind ook comfortabel slapen in de buggyzit.

Accessoires

Een goede kinderwagen is een complete kinderwagen. Let hiervoor op de bijgeleverde accessoires zoals een drinkbekerhouder, muskietennet, regenhoes, handwarmers en verzorgingsmatje. Indien deze niet inbegrepen zijn bij de kinderwagen wil dit zeggen dat je deze apart moet bijkopen waardoor de kosten terug hoog oplopen. Extra handig hierbij is een accessoiretas waar je al je spullen kunt in opbergen. Vaak kan je deze tas ook aan je frame hangen zodat je alles overal bij hebt.

Besluit

Zorg ervoor dat de kinderwagen aan jouw verwachtingen voldoet. Maakt je graag lange wandelingen? Zorg dat jij en je kindje comfortabel op stap kunnen gaan. Let hierbij ook op de verschillende terreinen of ondergronden waar je gaat wandelen. Ouders die op het platte land wonen gaan beter voor een wagen die makkelijk te reinigen is, vooral aan de wielen. Woon je in de stad? Kies dan een wendbare wagen die makkelijk kan manoeuvreren met draaibare voorwielen. Wil je toch wat verder gaan van huis, zorg er dan voor dat je je frame gemakkelijk kunt inklappen. Beperk het aantal handelingen tot het minimum en test dit eens bij de verdeler.
Bespaar kosten en tijd door te gaan voor een meegroei kinderwagen. Deze kan je vanaf de geboorte gaan gebruiken tot het moment dat je kindje zelfstandig mee kan wandelen. Tot slot, zorg dat je kinderwagen compleet is met al zijn accessoires. Wil je volledig uitgerust zijn neem je best een kinderwagen inclusief alle accessoires om oplopende kosten te vermijden.

Checklist bij het kopen van een kinderwagen:

  • Ga ik voor korte of lange wandelingen?
  • Op welke ondergrond ga ik wandelen?
  • Is de kinderwagen aanpasbaar?
  • Kan je het frame vlot plooien?
  • Goed te onderhouden en reinigen?
  • Groeit de wagen mee met je kind?
  • Zijn alle accessoires inbegrepen?

Assortiment degelijke kinderwagens:

Novara Kinderwagen

Trento Kinderwagen

Verona Kinderwagen

One response to “Waar opletten bij het aankopen van een kinderwagen?

Comments are closed.